woensdag 22 oktober 2008

De saga van 't brood - deel 1

Een grote afwezige hier, en nu al een zeer sterk gemis: goed brood. En dan bedoel ik van dat lekker stevig, vers volkoren zuurdesembrood. Wat er hier in de supermarkt te vinden is, heeft wel de vorm en het uitzicht van een brood, maar is zacht, induwbaar en smakeloos. Iemand zonder gebit zou er bijvoorbeeld welgevormde happen uit kunnen bijten: 't is brood zonder weerstand. En stel dat je een volledig brood naar binnen zou werken, dan zou je nog een soort hongergevoel hebben. 't Is gewoon luchtbrood. En dan die prijs: voor zo'n ding betaal je $4,5.

Misérie! Rampspoed! Want wij zijn broodverslaafd. Voor nen botram mee koas mag je me ten alle tijde wakker maken. Ons ontbijt beperkt zich tegenwoordig tot 'cereals', stel je voor...

Het project is dus nu om zelf brood te bakken. Daarvoor hebben we de nodige ingrediënten zoals gist, bloem en een bakvorm aangeschaft. Een eerste poging mislukte alvast, zoals de foto duidelijk bewijst. We hebben het wel opgegeten, maar niet van harte.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

4 opmerkingen:

  1. Dat van dat brood herken ik! In Toronto hadden ze ook alleen maar van dat sponsbrood. Ik heb er zelfs nooit een bakkerij gezien. Gelukkig moest ik dat maar 2 maand volhouden :o)...Succes met het brood bakken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vraag het is aan de culinaire cel :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoe bak ik lekker brood:

    Les 1:
    - 8g droge gist
    - 525 g bloem (mag gemengd zijn)
    - 290 g water
    - 1 koffielepel zout
    - 1 koffielepel suiker
    - een beetje vetstof (olijfolie of 'beste beuter'

    Les 2:
    Alles goed kneden

    Les 3:
    ZOUT MAG NIET in rechtstreeks contact komen met de gist

    Les 4:
    40 minuten laten rijzen

    Les 5:
    Oven voorverwarmen op 220 graden celcius

    Les 6:
    Ongeveer een halfuur het brood laten bakken

    Les 7:
    Klaar is kees en smakelijk !!

    Groetjes
    de wakkere bakker

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ohja, smijt die bakvorm maar in de vuilbak, een echte bakker heeft dit niet nodig !!

    BeantwoordenVerwijderen