donderdag 27 november 2008

On the road: New York - South Carolina

We besloten om Thanksgiving te gaan vieren in South Carolina, waar we welkom waren bij vrienden van Diederik z'n ouders. De heenweg deden we in twee delen, met een tussenstop van één dag in Chincoteague, Virginia.

On the road:

- afgelegde afstand (enkele reis): 1392 km
- doorkruiste staten: New Jersey, Pennsylvania, Delaware, Maryland, Virginia, North Carolina, South Carolina
- contact met de politie: één keer (voor 'speeding'... we reden 30 waar je 25 mocht in het dorpje Chincoteague. We zijn er gelukkig vanaf gekomen met een waarschuwing).
- tanken: hoe zuidelijker, hoe goedkoper.
- we hebben vele 'dorpjes' gezien die bestaan uit houten barakken en stacaravans, met een grote pick up truck voor de deur.
- Philadelphia en Washington voorbijgezoefd, en al goesting om daar eens te gaan toeristen
- de geschiftste brug ever overgereden (de Chesapeake Bay Bridge Tunnel)

Tussenstop in Chincoteague:

Pro's:

- het schitterende natuurreservaat 'Chincoteague National Wildlife Refuge':
  • de duizenden sneeuwganzen die er samenkomen om te overwinteren.
  • het hert dat 's ochtends over het bevroren meer rende.
  • de vele grote en kleine vogels.
  • de wilde paarden die vredig grazen langs de moerassen.
  • de combinatie van oceaan, strand, moeras, meertjes en bos.
- het vriendelijke en propere hotelletje 'Blue Heron Inn'.
- het feit dat het er Low Season was en er geen toerist te bespeuren viel.

Rare Amerikaanse dingen (en dus vaak contra's):

- de ongezelligheid van eetgelegenheden
- de huizenbouw met dunne, ongeïsoleerde houten muren
- de afwezigheid van een café
- de koffie bij het ontbijt die waterig is en geserveerd wordt in plastic mokken, het ontbijt zelf op plastic kampeerborden...
- de sticker op een pick up truck: 'Plovers taste like chicken' :-o
- de flikken die -als een roofdier op zoek naar een prooi- rondrijden met gedoofde lichten in de enige straat van betekenis in het dorpje, jagend op mensen die meer dan 25 mijl per uur rijden.
- de vreemde gewoonte om alles met de auto te willen doen en het verwonderd zijn als je vertelt dat je 3 mijl gewandeld hebt in een natuurreservaat.

Thanksgiving in South Carolina:

Er bestaan nogal wat verklaringen voor de oorsprong van thanksgiving. Volgens de ene was het een feest dat de eerste 'settlers' hielden om hun eerste jaar met minder dan 100 doden te vieren. Volgens onze gastheer werd thanksgiving voor het eerst gevierd in een plaatsje in New England. De 'settlers' vierden er samen met de Indianen hun geslaagde oogst. De indianen brachten hun specialiteiten mee: zoete aardappel en kalkoen (die nu nog altijd in het wild leeft in Amerika), waardoor de maaltijd bestond uit een mix van gerechten. Daarna werd dit gebruik actief gepromoot in de rest van het land om een soort nationale feestdag te creëren en daarmee ook het nationaal gevoel aan te wakkeren. Wat de verklaring voor het belangrijkste familiefeest in Amerika ook is, wij hebben het nu ook eens gevierd met een echte Amerikaan die een echte 'stuffed turkey' klaarmaakte.

De vrijdag na thanksgiving (die altijd op de derde donderdag van november wordt gevierd) wordt Black Friday genoemd omdat de kerstsolden dan beginnen en het overal enorm druk is. Winkels gaan open om 4 of 5 uur 's nachts om de horden kooplustigen te verwelkomen. In een Walmart op Long Island werd dit jaar een winkelbediende doodgetrappeld door hysterische shoppers, toen hij de deur van de winkel kwam opendoen.
Wij hebben Black Friday zeer vredig doorgebracht in Hunting Island State Park, waar er een eigenaardige mix te vinden is van palmbomen, naaldbomen en loofbomen die er een maritiem bos vormen vlakbij de zee.

Voor vertrek terug naar New York bezochten we nog even het stadje Charleston, waar tijdens de Amerikaanse burgeroorlog zwaar gevochten werd voor een onafhankelijk Zuiden. De kanonnen staan er nog, maar vooral de schitterende koloniale huizen van de rijke plantagebezitters zijn het bekijken waard. Jammer genoeg was er geen tijd om het Slavenmuseum te bezoeken, want slavernij was in deze regio cruciaal... geen wonder dat die plantagebezitters zich zo'n fancy huizen konden veroorloven...

1 opmerking: