maandag 17 november 2008

Buurten in Queens - Jackson Heights


Queens is het niet alleen het grootste stadsdeel van New York, het is ook het meest etnisch diverse. Zesenveertig procent van de 2,2 miljoen inwoners zijn afkomstig uit minstens 150 verschillende landen. Dit is heel goed te merken hier op straat en in de metro. Meestal ben ik de enige blanke op de metro. Hoe dichter we Manhattan naderen, hoe meer blanken er opstappen. In het begin keek ik mijn ogen uit, maar intussen valt het me bijna niet meer op.
De buurten in Queens zijn meestal een mengelmoes van allerlei kleuren en culturen, maar vaak wonen er ook grote groepen van dezelfde nationaliteit samen in één buurt. Toen ik Jackson Heights ging verkennen ontdekte ik dat er enkele grote straten volledig Latijns-Amerikaans zijn, met de bijhorende Peruaanse en Colombiaanse restaurantjes en winkels vol handige huishoudprullaria. Ik vond er eindelijk het Espressokannetje dat ik al een tijdje zocht. De verkoper van de winkel liet me een sleutelhanger kiezen omdat het de eerste keer was dat ik in z'n winkel kwam. Ik heb er natuurlijk het kitscherigste exemplaar uitgekozen: die met het bijbeltafereel. Het is tegelijk ook een nagelknipper en een kroontjeswipper.
Een andere groep straten in deze buurt is compleet Indisch getint met kleurige Sariwinkels, blinkende juwelenshops en naar "curry'n'rice" geurende restaurantjes (waar ik natuurlijk niet kon weerstaan aan een heerlijke Mango-lassi). De supermarkten zijn er gespecialiseerd in Indische ingrediënten: een vleesrayon is er ver te zoeken en het rek met kruiden neemt de hele achterkant van de supermarkt in: heerlijk!
Jackson Heights is niet een buurt waar veel toeristen komen, het is er volks en ik zag er ook veel arme mensen, maar het is eigenlijk wel de moeite om er een paar uur rond te lopen. Ik vond over deze buurt een schitterende fotodocumentaire: prachtige maar ook pijnlijke foto's.

2 opmerkingen:

 1. Hoi Linde!
  Die foto's zijn inderdaad mooi maar ook triestig tegelijkertijd. Ze deden me eigenlijk denken aan al die programma's op tv over crystal meth in Amerika; zie je zo veel mensen op straat?

  groetjes aan Diederik en tot lees (of zoiets :p)!
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey Sarah, je ziet hier inderdaad veel daklozen. Gisteren passeerde ik rond etenstijd aan een plaats waar voedsel werd uitgedeeld en ze stonden tot ver op straat aan te schuiven. Eén van de vele oorzaken is dat er weinig of geen opvang bestaat voor mensen met psychische problemen, dus vaak belanden die mét hun problemen op straat...

  BeantwoordenVerwijderen