dinsdag 9 juni 2009

de Lower East Side

Onze vaste uitgaansbuurt in New York is al sinds oktober de Lower East Side. We vermoedden daar dan ook enkel bars en clubs. Wat een ontdekking toen ik met onze bezoekers eens overdag in die buurt kwam. Die buurt ondergaat een echte metamorfose in de overgang van licht naar duister. Afhankelijk van je interesse ontdek je dan ook nog telkens andere winkeltjes of gallerijtjes.
De buurt was vroeger een echte immigrantenbuurt, waar mensen uit alle mogelijke landen kwamen aanwaaien en zich er vestigden. Er woonden Italiaanse, Poolse, Oekraiense en Duitse arbeiders met hun gezinnen. De huizen zijn daar nog overblijfsels van: het zijn de oude 'tenement buildings' waar hele families samen in een klein appartement huisden.
De voorbije jaren kwamen er meer en meer kunstgallerijtjes en werd de buurt langzaam opgewaardeerd. Dit is natuurlijk goed voor de stad, omdat de buurt nieuw leven in geblazen wordt, maar die zogenaamde 'gentrification' heeft ook mindere gevolgen. Zo stijgen de huurprijzen er zo snel en hoog, dat de gewone man er al snel niet meer kan blijven wonen. Er worden ook historisch belangrijke gebouwen met de grond gelijk gemaakt om plaats te maken voor prestigieuze bouwprojecten.
Alleszins: wie op zoek is naar tweedehandskleding, maffe robotjes, leuke accesoires, corsetten, goedkope eethuisjes of kleine kunstgallerijen is in de Lower East Side op de juiste plaats. Ook de muurschilderingen die hier en daar terug te vinden zijn, zijn vaak kunstwerken op zich.

1 opmerking:

  1. hey linde,

    krijg echt zin om NY te bezoeken met jou als gids! toffe toeristische tips!

    grtz

    BeantwoordenVerwijderen