dinsdag 9 juni 2009

Coney Island

Er zijn al ettelijke liedjes over dit stukje Brooklyn gemaakt. Ooit noemden de Nederlanders het 'Conyne Eylandt' omdat het er barstensvol zat van de pluizige beestjes en de konijnenjacht er erg populair was. De Engelsen maakten er Coney Island van.

Het mooie strand trok al vanaf 1860 dagjesmensen aan. Amusementsparken werden opgericht en ook het minder fraaie entertainment zoals goktenten, prostitutie en boksringen tierde er welig. Vandaag is er nog maar een fractie van de oorspronkelijke kermistoestellen over en het zwaard van Damocles hangt boven deze authentieke plaats. Grote ondernemers kochten het op en er zijn grootse plannen: de bouw van luxehotels en appartementen. Buurtbewoners sprongen in de bres en tekenen protest aan tegen de teloorgang van 'hun' Coney Island. Vorig jaar sloot het voorlaatste amusementspark, de tijd begint dus te dringen.

Een bezoek aan Coney Island is wel nog altijd de moeite. Het is echt een reis terug in de tijd. Wie de tv-reeks 'Carnivale' bekeek, kan er zich alvast iets bij voorstellen. Stokoude draaimolentjes, blikkengooi-kramen, freak-shows, slangenbezweerders,… achter iedere hoek sta je opnieuw stomverbaasd te kijken naar een attractie die je niet voor mogelijk hield.

In de kantine op het strand wordt er duchtig gedronken en een mengelmoes van betattoeeerde mannen met nektapijt, hun bijpassende gezinnetjes en keurige toeristen geniet van het attractiepark. Zij aan zij stappen ze dapper op het 89 jaar oude reuzenrad. Het krioelt er van politiemannen, maar er worden wel cocktails gedronken op straat. Het is een absolute aanrader om daar de ogen eens de kost te gaan geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten