dinsdag 5 mei 2009

'This is America, trust me...'

Handleiding: hoe een job zoeken in New York, temidden van een economische crisis?

Stap 1: Aanvaard de bureaucratie, heb bovenal veel geduld

Vraag een werkvergunning aan door zorgvuldig alle nodige formulieren en papieren in te vullen, te verzamelen en aangetekend op te sturen naar het Departement of Homeland Security, afdeling Immigratie. Wacht drie maanden. Krijg dan een brief met de vraag naar NOG meer papieren. Bel -ietwat verontrust- naar datzelfde Departement. Krijg te horen dat de willekeur van een ambtenaar boven hun officiele publicaties staat, en dat je dus maar beter doet wat je gevraagd wordt. Verzamel gedwee de gevraagde papieren. Wacht twee maanden. Ontvang per post je WorkPermit. Toog ermee naar het bureau van de Social Security Administration en toon je workpermit aan een spastische loketbediende. Wacht zes dagen. Ontvang je Social Security Nummer.

Stap 2: Stel een resume op

Een CV wordt hier een resume genoemd, maar dan met een vettig Amerikaans accent. Op internet zijn talloze websites te vinden met voorbeeldresumes en voorbeeldbrieven met deftige formele zinnetjes erin.
Jezelf bestoefen is hier een must. Dat doen ze zelfs als ze niet aan het solliciteren zijn.

Stap 3: kijk overal en altijd uit

Jobjes zijn overal te vinden, maar je moet wel goed kijken. Vang je in een winkel op dat ze net geopend zijn, vraag dan spontaan: Are you hiring?
Op de Craigslist-website staan iedere dag lijsten en lijsten met jobs. Nuja... er staan daar ook wel louchere dingen tussen. Zo stond er eens 'Verdien geld door met oude venten te praten op cafe'. Bleek dit geplaatst te zijn door iemand die een boek schrijft over cocktails en op zoek is naar grappige cocktailanekdotes. Je krijgt vijf dollar per verhaal dat hij kan gebruiken voor zijn boek plus een eervolle vermelding... Als je bedenkt dat je daar eerst uren voor op cafe moet zitten, en dat een drankje hier zo tussen de zes en de negen dollar kost - fooi niet inbegrepen - dan vraag je je af wie er zo stom is om daarop in te gaan. Er stond ook eens: Jewish Egg Donors wanted for loving Jewish couple. Big business blijkbaar, die eiceldonaties, want er staan iedere dag wel een stuk of vijf gegadigden van verschillende strekking en ras. Per donatie verdien je behoorlijk wat geld, maar ook dat moet je maar zien zitten [slik]. Nog een zotje: 'Wanted: pretty girls with pretty feet'. Of ik misschien goesting had om in een voetfetisjistenclub een beetje mijn voeten te laten bepotelen? Thanks, but no thanks :-) En dan een hele resem andere jobs waarvoor ik in de verste verte niet in aanmerking kom: gewapende en ongewapende securityjobs!, Word een wallstreet topeconoom!, enzoverder...

Stap 4: aanvaard de eerste de beste job (misschien beter niet...)

Word opgebeld door een winkel waar je je resume hebt binnengestoken. Ontdek na drie dagen werken dat je infeite niet in de winkel moet werken, maar constant aan de deur promomateriaal moet uitdelen aan voorbijgangers. Ontdek dat je ieder weekend zal moeten werken, zonder uitzondering. Ontdek dat er in Amerika geen contracten bestaan, maar wel weer een hele stapel formulieren om in te vullen. Ontdek dat er geen hoger loon betaald wordt voor weekendarbeid. Neem ontslag.

Stap 5: zet de zoektocht verder

en hou de moed erin :-)Geen opmerkingen:

Een reactie posten